Is de Jumbo echt de goedkoopste supermarkt?


Jumbo

De afgelopen jaren is de Jumbo telkens de snelst groeiende supermarkt van Nederland. De gele gigant heeft ook de ambitie om de grootste van Nederland te worden. Het gaat daarbij de titanenstrijd met de Albert Heijn aan en probeert deze strijd te winnen door zich te profileren als de goedkoopste supermarkt van Nederland. Het claimt zelfs goedkoper te zijn dan de Aldi en de Lidl. Maar klopt dit ook? Is Jumbo daadwerkelijk de goedkoopste supermarkt van Nederland?

Ja als je kijkt naar A-Merken, is Jumbo in sommige gevallen de goedkoopste. Bij 14% van de Jumbo supermarkten is dit namelijk het geval. In 44% van de Jumbo supermarkten ben je echter duurder uit dan gemiddeld.

Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken. Hierbij is Jumbo dus de goedkoopste, maar alleen als je kijkt naar de goedkoopste Jumbo variant. Jumbo hanteert namelijk verschillende prijzen, afhankelijk van de locatie van het supermarkt filiaal.

Zo kan het zijn dat de prijs voor een pot pindakaas bij de ene Jumbo zo’n 30% hoger is dan wanneer je die vergelijkt met een andere Jumbo. Dit is anders dan bijvoorbeeld Albert Heijn, Plus, Aldi of Lidl. Deze supermarkten hanteren een uniform prijsbeleid over al hun supermarkten. 

Hoe kan het dat Jumbo verschillende prijzen hanteert per winkel? Dat zit dus als volgt, Jumbo baseert de prijzen in hun winkels op basis van de aanwezige concurrentie in de buurt van die supermarkt. Als er veel supermarkten in de buurt zitten dan houdt Jumbo de prijzen laag, zijn er minder supermarkten in de buurt dan gooit Jumbo de prijzen omhoog. 

De strategie van de Jumbo is dus om op deze manier de concurrentie weg te dringen door goedkoper te zijn waar dat nodig is. Wanneer de concurrerende supermarkt hun deuren sluit, gooit de Jumbo direct de prijzen omhoog. 

De claim van Jumbo dat ze de goedkoopste supermarkt zijn is dus een beetje misleidend. Ze zijn misschien de goedkoopste supermarkt in het geval van de goedkoopste variant van hun supermarkt, maar in de meeste Jumbo supermarkten ben je uiteindelijk duurder uit dan gemiddeld.

Welke producten zijn goedkoper bij de Jumbo?

Dat Jumbo de goedkoopste supermarkt is uit onderzoek van de consumentenbond ligt dus aan twee dingen. Allereerst ligt het er dus maar net aan bij welke Jumbo je boodschappen doet. Aan de andere kant ligt het ook heel erg aan welke producten je koopt. 

Het onderzoek van de consumentenbond richt zich enkel op de prijs van A-merk producten. Dit zijn producten die door grote fabrikanten als Unilever of Kraft Heinz worden gemaakt, bijvoorbeeld Calvé pindakaas of Heinz ketchup. 

Dus voor mensen die niet per se A-merken consumeren is de Jumbo zeker niet de goedkoopste supermarkt. Dit is wel een belangrijk verschil aangezien voor veel geld-bespaarders niet zoveel uitmaakt welk merk product ze kopen, zolang het maar goedkoop is. 

Ook is het goed om te realiseren dat tijdelijke aanbiedingen niet zijn meegenomen in dit onderzoek. Zo kijkt de consumentenbond niet naar de bonusaanbiedingen van de Albert Heijn in dit onderzoek.

Is dit dan wel een eerlijk en representatief onderzoek? Dat ligt er natuurlijk aan hoe je het bekijkt. Ergens moet een objectieve lijn worden getrokken en de consumentenbond heeft het op deze manier gedaan. Dat is verder ook niet erg. De consumentenbond is namelijk erg transparant over de manier waarop zij onderzoek doen. En uit dit onderzoek zou je kunnen concluderen dat de Jumbo de goedkoopste supermarkt is. 

Kwaliteit van Jumbo producten 

Maar hoe zit het dan met de prijs en de kwaliteit van Jumbo’s eigen producten. Als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding van bijvoorbeeld het groente en fruit van de Jumbo dan kunnen we toch wel de conclusie trekken dat Jumbo de allerslechtste kwaliteit biedt van alle supermarkten in Nederland. 

Dat Jumbo zo snel heeft kunnen groeien komt ondermeer doordat ze veel geld besparen om de inkoop van hun producten. Echter doordat vlees, vis, groente en fruit in grote hoeveelheden worden aangeschaft, is de kwaliteit een stuk slechter dan dat je gewend bent bij concurrenten van de gele supermarkt. 

Wil je wel echt de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Dan is het verstandig om naar de lidl te gaan. Niks voor niks is dit ook de reclameslogan van de Lidl. Meerdere jaren achtereen hebben ze de prijs gewonnen voor de beste prijs/kwaliteitverhouding van Nederland. 

Lidl bespaard namelijk vooral op de vaste lasten als personeelskosten, huurkosten en voorraadkosten. Lidl huurt panden die vaak niet in de dichtbevolkte en dus duurdere wijken van de stad of het dorp liggen. Zo komt het dat je vaak een stukje verder moet fietsen om bij de Lidl te komen.

Verder wordt er net als bij de Aldi veel bespaard op personeelskosten. Door de producten vanuit de doos te verkopen hoeven er geen vakkenvullers worden ingehuurd om dit te doen. Ook zul je merken dat je vaak langer in de rij staat bij de Lidl dan bij de Albert Heijn. Als je dit echter geen probleem vindt dan kun je een hoop geld besparen.  

Aanbiedingen bij de jumbo

Maar hoe zit het dan met de aanbiedingen van de Jumbo? Als professioneel bespaarder ben je natuurlijk op zoek naar de beste koopjes. In dit geval ben je misschien beter uit bij de Albert Heijn dan bij de Jumbo.

Door te besparen op kortingen probeert Jumbo de normale prijzen laag te houden. Wat je bij Jumbo meer ziet zijn bepaalde seizoensaanbiedingen. Dit zijn aanbiedingen die gelden voor een paar maanden. Het gaat hier vaak om kortingen op producten die de Jumbo zelf aanbiedt. Bijvoorbeeld: 4 croissantjes voor een euro.

Het doel van dit soort aanbiedingen is om klanten te lokken naar de supermarkt, waar ze vervolgens ook heel veel duurdere producten kopen.

Conclusie: Is de Jumbo echt de goedkoopste supermarkt?

Ja, als je kijkt naar A-merken ben je inderdaad bij Jumbo het goedkoopste uit, en dan ook alleen maar bij 14% van de Jumbo supermarkten. Bij 44% van de Jumbo supermarkten ben je alsnog duurder uit. Aldus de Consumentenbond

Op de site van de consumentenbond kan je een lijst vinden met het prijssegment van alle Jumbo supermarkten in Nederland. Dit is erg handig als je bedenk dat je bij de meeste Jumbo supermarkten niet goedkoper uit bent. 

We kunnen echter wel stellen dat de claim van Jumbo dat ze de goedkoopste zijn niet juist is. Eigenlijk ben je bij bijna alle supermarkten goedkoper uit. Zeker als het op aanbiedingen aankomt. In dit geval ben bijvoorbeeld bij Albert Heijn goedkoper uit. 

Wil je weten of de Jumbo voor jou goedkoper is? Maak een lijstje van de producten die je het vaakste koopt en kijk per supermarkt waar je het goedkoopst uit bent. Vervolgens kijk je hoe vaak je deze producten koopt en je weet gelijk hoeveel geld je per week/maand/jaar kan besparen. 

Tip: deze oefening kun je ook met online supermarkten doen. Supermarkten als Picnic of Albert Heijn zetten tegenwoordig hard in op online verkopen en ook hier kan je je slag slaan op goede aanbiedingen.

Wouter

Al 20 jaar lang is het mijn hobby om geld te besparen. In mijn blog deel ik tips om zelf geld te besparen op boodschappen, vakanties en nog veel meer. Als je leert hoe leuk het is om geld te besparen dan wil je alleen maar meer.

Recent Content