Is de AH bonus echt goedkoper?


AH Bonus

De Albert Heijn is misschien wel de bekendste supermarkt van Nederland. Voor veel mensen is de “appie” een begrip geworden waar ze niet meer omheen kunnen. Met grappige reclames en de vele spaaracties probeert de supermarkt klanten te winnen. Maar misschien we de grootste reden van het success van de Albert Heijn zijn de wekelijkse bonus aanbiedingen. Maar is de AH bonus daadwerkelijk goedkoper?

Ja! De bonus van de AH is echt goedkoper. Met name op A-merken is de bonus een stuk goedkoper dan normaal. Op andere producten bespaar je misschien minder dan je denkt. Dit komt omdat AH zelf eerst de prijs omhoog gooit voordat het product in de bonus gaat.

Waarom de AH bonus goedkoper is

De AH staat bekend als de duurdere supermarkt van Nederland. De basisprijzen van de meeste producten liggen hoger dan bijvoorbeeld bij concurrenten als de Jumbo, Aldi of Lidl. Toch kun je veel geld besparen door wekelijks goed op te letten welke producten er in de bonus zijn. 

AH geeft namelijk de hoogste kortingen van alle Supermarkten wanneer aanbiedingen aankomt. Gemiddeld zo’n 33.5%! Dat is significant hoger dan veel van de concurrenten. Bijvoorbeeld op producten als wasmiddel, koffie en thee kan dat veel geld schelen. 

Ook heeft de Albert Heijn af en toe langlopende acties zoals de hamsterweken. Tijdens deze actieperiodes geeft de supermarkt extra kortingen op veel verkochte producten. Daarnaast heeft de Albert Heijn ook vaak loyaliteitsacties waarbij je met zegels kunt sparen voor spullen als pannen, borden of bestek.

Waarom de AH bonus niet goedkoper is 

Toch ben je niet altijd goedkoper uit wanneer je naar de Albert Heijn gaat voor de bonus aanbiedingen. Dit heeft twee redenen. Allereerst komt dat doordat je meer koopt dan alleen de bonusaanbiedingen. Zo heb je altijd meer nodig dan alleen die dingen die ook in de bonus zijn. Hierdoor kan het zo zijn dat je uiteindelijk alsnog meer kwijt bent bij de AH dan dat je bij een concurrent zou betalen.

Een andere grote reden dat de AH bonus niet goedkoper is dan concurrenten is de prijsmanipulatie die plaatsvindt voorafgaand aan de bonus week. Met name op producten van het eigen merk van de supermarkt komt dit erg veel voor. Dit soort praktijken zijn overigens niet verboden volgens de wet. Dit soort acties komen dan ook regelmatig voor. Zo staat de mediamarkt er ook om bekend zijn prijzen te verhogen om ze vervolgens later weer met korting aan te bieden.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de bonusaanbiedingen van de AH op producten als vlees en groenten. Een paar weken geleden ging ik met een vriend wat eten. Normaal gesproken eet ik altijd alles wat in de aanbieding is, zo hoef ik niet na te denken wat ik wil eten en bespaar ik tegelijkertijd wat geld. Deze keer hadden we echter gewoon zin in shoarma dus deden we daar niet zo moeilijk over. 

In de supermarkt vonden we twee pakken shoarma, beide pakken bevatten 500 gram shoarma. Verder is alleen de houdbaarheidsdatum van de shoarma anders. Toch is het kost het ene pak shoarma €3,79 en het andere pak €4,49! Gelijk merkte ik al dat er iets niet klopte. 

Mijn vermoeden werd na twee weken bevestigd! De shoarma was bij de Albert Heijn in inderdaad in de bonus! Op een pak van 500 gram shoarma kreeg je nu 30% korting. Hierdoor kostte de shoarma geen €4,49, maar €3,15. Dit lijkt natuurlijk een mooie aanbieding maar in werkelijkheid krijg je dus maar €0,64 cent korting in plaats van €1,34. Het daadwerkelijke kortingspercentage is dus geen 30% maar 16.9%.

Een andere veel voorkomende truc van supermarkten is het verhogen van prijzen voor gerelateerde producten. Zo weet de AH dat de meeste mensen die shoarma kopen, ook knoflooksaus kopen. Dus wanneer ze de shoarma goedkoper maken gaat de prijs voor knoflooksaus omhoog. Hierdoor weten ze uiteindelijk nog meer winst te maken.

Om te voorkomen dat je in dit soort trucs van supermarkten valt is het goed om voor jezelf bij te houden wat producten normaal gesproken kosten. Vergelijk de prijzen van de AH bonus dan ook altijd met die van concurrenten. En houdt voor jezelf bij wat de gebruikelijk prijs is van producten die je vaak koopt. 

Supermarkten weten dat mensen nu eenmaal van korting houden. Zelf iemand die nooit shoarma eet zal het toch gaan overwegen als hij of zij 50% korting krijgt. Voor andere mensen is de korting juist het extra duwtje dat ze nodig hebben om een product te kopen waarvan ze weten dat ze het eigenlijk niet nodig hebben. Dit geldt met name voor snoepgoed en alcohol. 

Hoe haal je het maximale uit de bonus

Toch is het mogelijk om je voordeel te halen uit de bonusaanbiedingen van de AH. Let hierbij goed op een aantal dingen. Zo is het belangrijk om te kijken naar het kortingspercentage dat je krijgt, de prijs na de korting en de houdbaarheid van het product. 

Daarnaast is het ook goed om te bedenken of je het product daadwerkelijk nodig hebt. Wanneer producten met hoge kortingen worden aangeboden kan het verleidelijk zijn om meer te kopen dan je nodig hebt, waardoor je het uiteindelijk misschien wel weggooit. Onthoud daarom altijd dat het goedkoper is om een product niet te kopen dan om het te kopen met korting. 

Het percentage korting dat je krijgt in de bonus is natuurlijk belangrijk wanneer je geld wilt besparen. Een product dat in bonus is met 10% korting is meestal niet de moeite waard, terwijl een product waar 50% afgaat of waarbij je het tweede product gratis krijgt vaak meer oplevert. 

Niet elke week heeft de AH bonus echt goede aanbiedingen. Met name in de speciale actieweken zoals de hamsterweken zijn er ook echt hoge kortingen te krijgen. Het kan in dat geval dan ook echt lonen om te gaan hamsteren. Kijk in dat geval ook goed naar de houdbaarheid van het product en naar hoeveel ruimte het inneemt in je voorraadkast. 

Zo kan het altijd lonen om ingeblikte producten in te slaan wanneer daar 50% korting op zit. Blikken tonijn zijn jarenlang houdbaar en kunnen in veel gerechten gebruikt worden. Bovendien nemen deze blikken erg weinig ruimte in, in je voorraadkast. Hetzelfde geldt voor producten als thee en koffie. Het is zonde om deze producten niet in de bonus te kopen.

Kijk daarnaast ook goed naar de prijs die je betaald nadat er korting overheen gegaan is. Iets kan dan wel 30% korting hebben, maar het kan zijn dat de prijs alsnog hoger is dan dat je elders zou betalen. Met name voor schoonmaak middelen is het soms niet nodig om deze van het A-merk te kopen, zelfs als deze in de bonus zijn. 

Zo kost een fles wasverzachter van de Robijn met 50% korting nog steeds 4 euro meer dan de wasverzachter dan AH huismerk. Hoewel de meningen hierover uiteenlopen ben ik zelf van mening dat het verschil in prijs niet opweegt tegen de kwaliteit van het product. Sterker nog, veel huishoudelijke producten van het huismerk worden vaak hoger gewaardeerd dat die van A-merken.

Is de persoonlijke bonus van AH de moeite waard?

Albert Heijn biedt sinds een aantal jaar de optie aan om je bonuskaart online te activeren. Wanneer je dit doet ontvang je iedere week gepersonaliseerde bonusaanbiedingen op basis van je koopgedrag. Hoewel dit vaak geen spectaculaire aanbiedingen zijn kan het toch lonen om dit te activeren, de kans bestaat altijd dat je iets koopt wat toevallig in jouw persoonlijke bonus zit die week. 

Veel mensen zijn vaak bang dat hun koopgedrag wordt geanalyseerd wanneer ze hun bonuskaart online activeren. Aan de ene kant is dat ook waar. Albert Heijn gebruikt de data van iedereen die een bonuskaart gebruikt en baseert daarop ook welke producten er in de aanbieding moeten en welke prijzen moeten worden verhoogd. 

Toch loop je met een geactiveerde bonuskaart niet meer risico dan je loopt met een normale bonuskaart. Jouw koopgedrag wordt hoe dan ook geanalyseerd door geavanceerde computer systemen. 

Ook wanneer het aankomt op het invullen van je persoonlijke gegevens hoef je ook geen zorgen te maken. Je kunt alles invullen wat je wilt en ze zullen je identificatiebewijs er niet op controleren. Zelf vul ik altijd maar gewoon wat onzin namen en telefoonnummers in bij dit soort kaarten. 

Welke producten moet je alleen in de aanbieding kopen

Sommige producten zijn zo vaak in de bonus dat het eigenlijk niet de moeite waard is om ze te kopen voor de normale prijs. Het gaat dan met name om producten met een lange houdbaarheidsdatum. Eerder noemde ik al de blikken tonijn die je het beste kan inslaan wanneer deze met 50% korting verkocht worden. 

Andere producten waar je nooit de volle prijs voor moet betalen zijn:

  • A-merk wasmiddel (Elke week in bonus, toch koop ik zelf liever huismerk van de lidl)
  • A-merk Tandpasta, douchegel en andere drogisterijen 
  • Pindakaas, chocopasta en ander zoet brood beleg (dit is lang houdbaar en je kan het makkelijk opslaan in de voorraadkast)
  • Koffie en thee
  • diepvriesproducten 
  • Blikproducten
  • Soep
  • Sauzen 
  • Bier, wijn en andere alcoholische dranken

Zelf koop ik dit soort producten gewoon bij de lidl of bij de Albert Heijn alleen met 50% korting. Door dit soort producten slim in te kopen heb je altijd een voorraad in huis en scheelt het op jaarbasis al snel honderden euros. 

Prijsmanipulatie van de Albert Heijn

Hoewel de Albert Heijn voor veel mensen een sympathiek imago heeft is er uit onderzoek vaak gebleken dat ze niet altijd eerlijk zijn als het gaat om het berekenen van prijzen. Zo worden er allerlei trucs uitgehaald om de prijzen te verhogen zonder dat de consument het doorheeft. Ook is de AH de supermarkt die het vaakst zijn prijzen verhoogd.

Doordat de AH het koopgedrag van alle klanten analyseert weten ze altijd welke producten ze in prijs moeten verhogen, zonder dat de consument dat direct doorheeft. Het koopgedrag van miljoenen consumenten wordt door zogeheten machine learning computer modellen geanalyseerd waarna de winst per product vervolgens volledig wordt gemaximaliseerd.

Daarnaast wordt er ook vaak gesjoemeld met het gewicht van producten om ze goedkoper te laten lijken. Zo zie je vaak dat de prijs van een product wordt verlaagd maar dat het gewicht of inhoud ook afneemt. Hierdoor lijken producten goedkoper terwijl je eigenlijk minder krijgt voor je geld. Kijk daarom altijd naar de kiloprijs! De kiloprijs of liter prijs is altijd de beste benchmark om aan te houden. 

Consumentenbond onderzoek

Regelmatig doet de consumentenbond onderzoek naar de prijzen in de Nederlandse supermarkten. Uit dit onderzoek komt de AH zelden als winnaar uit. Dit komt onder andere omdat bonusaanbiedingen niet worden meegenomen in de uitkomst van dit onderzoek. 

Toch kan het interessant zijn om te kijken wat de verschillen tussen alle supermarkten goed te bekijken. Het onderzoek van de consumentenbond kun je HIER lezen.

Conclusie

Mensen houden nou eenmaal van korting. En hoewel de prijzen van de Albert Heijn niet altijd de laagste zijn, hebben ze wel de beste aanbiedingen. Als je het maximale voordeel wilt halen uit deze aanbiedingen zorg dan dat je goed kijkt naar het soort product dat je koopt. Met name op de lang houdbare producten kun je je slag slaan.

Voor alle andere producten kun je misschien beter naar de markt of Turkse slager gaan. Hier zijn de prijzen altijd lager dan in de supermarkt, ongeacht of ze in de aanbieding zijn of niet. 

Maar is de AH bonus echt goedkoper? Ja de AH bonus is echt goedkoper, en het kan je vele euro’s schelen. Met name tijdens hamsterweken kan het lonen om extra in te slaan op producten die niet snel bederven. Voor producten die niet in de bonus zijn ben je nog steeds goedkoper uit bij supermarkten als Aldi en Lidl.

Wouter

Al 20 jaar lang is het mijn hobby om geld te besparen. In mijn blog deel ik tips om zelf geld te besparen op boodschappen, vakanties en nog veel meer. Als je leert hoe leuk het is om geld te besparen dan wil je alleen maar meer.

Recent Content