Geld besparen op groenten en fruit | 9 tips


Geld besparen op groenten en fruit

Groenten zijn weer helemaal hip! Steeds meer mensen besluiten om vegetariër of veganist te worden. En zelfs de echte carnivoor kiest er steeds vaker voor om zijn geliefde stukje vlees een keer over te slaan. De redenen zijn gevarieerd. Sommige mensen willen klimaat bewuster leven en anderen willen vooral gezonder eten. Maar misschien wel de beste reden om wat vaker groenten te eten is het geld dat je er mee bespaard! Je kunt namelijk ontzettend veel geld besparen op groenten en fruit.

Groenten zijn namelijk een stuk goedkoper dan vlees en als je deze tips volgt zal je al snel vele tientallen als niet honderden euro’s besparen op jouw avondeten of lunch. Door de juiste groenten, op het juiste moment op de juiste plek te kopen bespaar je een hoop geld. Ook is het mogelijk om afgekeurde groenten en fruit te kopen, die nog prima te eten zijn. Zo ben je zowel gezond als goedkoop bezig.

1. Koop fruit en groenten dat in het seizoen is

De meeste groenten en fruit kan in Nederland het hele jaar door in de kassen. Ook voor bepaald (tropisch) fruit geld, het is altijd ergens ter wereld wel in het seizoen. Dus de banaan die de ene maand uit Brazilië komt, kan de volgende maand uit India komen en een maand later weer uit Ecuador. Toch zijn sommige groenten en fruit toch goedkoper in een bepaald seizoen. 

Sommige groenten zijn het hele jaar door in het seizoen en daarom dus ook goedkoop. Vaak komen deze groenten ook nog eens uit Nederland en zijn ze daarom extra goedkoop. 

Voorbeelden van groenten die vaak goedkoper zijn (bron: Voedingscentrum):

 • Bleekselderij
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • IJsbergsla
 • Koolrabi
 • Prei
 • Rode biet
 • Rode kool
 • Spitskool
 • Spruiten
 • Tomaat
 • Ui
 • Wortelen

2. Ga naar de de markt voor groenten en fruit

Over seizoensgroenten gesproken. Dé plek om seizoensgroenten te kopen is op de markt. Vaak liggen de prijzen hier een stuk lager dan in de supermarkt en de marktlui kunnen je altijd vertellen welke groenten en fruit op dat moment in het seizoen zijn. Bovendien steun je hiermee ook de lokale marktkoopman in plaats van de aandeelhouders van de Ahold.

Voor de echte superbespaarders, als je wat later naar de markt gaat zijn de groenten nog goedkoper. De marktkooplui zijn dan aan het opruimen en ze willen dan graag nog de laatste groenten verkopen zodat ze deze niet mee terug hoeven te nemen. Vaak geven ze extra kortingen wanneer je grote hoeveelheden koopt. 

Voor de beste deal koop je op dus later op de dag en sla je goed veel in. Veel groenten en fruit kun je ook gewoon invriezen zodat ze langer houdbaar zijn

3. De Lidl: de goedkoopste in groenten en fruit

Als je geen markt in de buurt hebt of je hebt niet de tijd om overdag boodschappen te doen. Dan is de Lidl misschien wel de beste optie. Al jarenlang wint de Lidl de prijs voor de Supermarkt met de beste groenten en fruit. Zowel op de prijs als de kwaliteit van de groeten is Lidl als beste uitgeroepen. 

Bovendien is de Lidl over het algemeen ook iets goedkoper wanneer het aankomt op andere producten. Zo vang je twee vliegen in één klap. Persoonlijk vind ik de lange wachttijden bij supermarkten als Aldi en Lidl het enige nadeel, maar geld dat je er mee bespaard is het meer dan waard.

4. Zelf groenten kweken

Misschien wel de beste en leukste manier om geld te besparen op groenten en fruit is door ze zelf te kweken. Je hoeft er niet eens een tuintje voor te hebben. Veel groenten kun je namelijk gewoon zelf voor het raam of balkon te kweken. Denk bijvoorbeeld aan paprika of tomaatjes. Deze groenten zijn ontzettend voedzaam en smaakvol en zakje met zaadjes kost bijna niks.

Een ander groot voordeel van het zelf kweken van groenten is de fantastische smaak van de groenten. Dit klinkt misschien niet logisch maar toch is het zo. Dit komt vooral doordat alle groenten die in Nederland in de supermarkt liggen ook gekweekt zijn in kassen in Nederland. 

Deze manier van groenten verbouwen is er op gericht om zoveel mogelijk te produceren voor een zo laag mogelijke prijs. Met als gevolg dat er een groot deel van de kwaliteit verloren gaat. Veel mensen zeggen dat tomaten vroeger lekkerder waren, en dat klopt ook.

 Tegenwoordig is de agricultuur dusdanig geïndustrialiseerd dat veel van de smaak in groeten verloren is gegaan. Aan de ene kant klinkt dat natuurlijk jammer. Aan de andere kant is het ook niet meer dan noodzakelijk om de enorme groei in het aantal inwoners van Europa te voeden. Echter, voor de echt lekkere groenten moet je ze echt zelf kweken.

De laatste reden voor het zelf kweken van groenten is het enorme plezier dat je er uit haalt. Het geeft ontzettend veel voldoening om jouw plantje te zien groeien. Het enige wat je nodig hebt is een zaadje, wat grond om het in te planten, wat water en een beetje liefde en voor je het weet kun je koken met je eigen gekweekte groenten. 

5. Groenten in de AH Bonus

Heb je geen markt of Lidl in de buurt? Dan is de AH bonus misschien wel de beste optie voor jou om geld te besparen op groenten! Behalve dat de bonus vaak een stuk goedkoper is dan de prijzen bij de andere supermarkten is de kwaliteit van de AH ook vele malen beter dan dat van bijvoorbeeld Jumbo

Daarnaast is kopen in de AH bonus ook ontzettend gemakkelijk. Je hoeft namelijk niet na te denken over wat je gaat eten die dag, je koopt gewoon de groenten die in de bonus zijn en je maakt er wat lekkers van. Zo eet je altijd gevarieerd en zorg je er ook voor dat je je kook skills up to date houdt. 

6. Ga voor buitenbeentjes

Misschien ken je ze wel: de buitenbeentjes! Het concept van deze soms vreemd uitziende groenten is simpel. Groenten met een afwijkende vorm worden vaak onnodig weggegooid. 

Dit komt doordat wanneer mensen keuze hebben tussen een rechte of een kromme komkommer, ze toch liever een rechte kopen. Dit zorgt ervoor dat er jaarlijks voor kilo’s aan groenten worden weggegooid die gewoon prima te eten zijn.

Dit is natuurlijk ontzettend zonde, en bovendien erg jammer als je weet dat er overal ter wereld mensen honger leiden. Buitenbeentjes probeert dit probleem van voedselverspilling tegen te gaan. Zij verkopen deze groenten namelijk gewoon onder hun eigen merk.

Wanneer je deze groenten koopt ben je niet alleen goed bezig door voedselverspilling tegen te gaan. Je bespaard er ook nog ontzettend veel geld mee! Deze groenten zijn namelijk stukken goedkoper dan normale groenten en ze smaken net zo lekker.

Ze worden vaak in grotere verpakkingen verkocht. Ideaal dus om een lekkere groenten soep van te maken! Wil je geld besparen op groenten? Probeer dan een keer de buitenbeentjes uit.

7. Koop geen voorgesneden groenten

Als er één tip is die je helpt besparen op groenten en fruit dat is het wel deze: Koop geen voorgesneden groenten! Het lijkt natuurlijk wel ontzettend makkelijk, maar je bent uiteindelijk stukken duurder uit. 

Voorgesneden groenten zijn soms bijna twee keer zo duur als de ongesneden variant. Bovendien vergaan groenten een stuk sneller als ze al in stukjes gesneden zijn. Denk dus goed na voordat je een zakje voorgesneden champignons koopt. Uiteindelijk kost het je niet meer dan 5 minuten om dit bakje zelf te snijden en het scheelt je een hoop geld.

8. Besparen op groenten door minder te verspillen

Verspilling van voedsel is een enorm probleem in Nederland. Elk jaar verspillen we in Nederland voor bijna 35 kilo aan voedsel per persoon! Het goede nieuws is dat dit al een aantal jaren aan het dalen is. 

Tegenwoordig leven steeds meer mensen bewuster met betrekking op het klimaat en voedselverspilling is een grote oorzaak van de wereldwijde klimaatverandering. Voor elke kilo die wordt verspilt moet er namelijk weer een extra kilo worden bijgemaakt dat we gegeten wordt.

Daarnaast voedselverspilling natuurlijk ook gewoon geldverspilling. Wanneer je groenten weggooit die je anders gewoon had kunnen eten, moet je toch weer wat anders kopen. 

Vaak kun je overgebleven groenten nog prima voor iets anders gebruiken. Met name soep leent zich ontzettend goed voor de overblijfselen van de vorige avond. Heb je nog wat broccoli of courgette over? Voeg wat water, bouillon, room, ui en peper en zout toe, pureer dit met een staafmixer en je hebt een heerlijk en gezond soepje!

9. Afgekeurde groenten en fruit kopen

Naast buitenbeentjes kun je via andere manieren ook afgekeurde groenten en fruit kopen. In dit geval kun je het beste een groenten of fruit groothandel of groentenman benaderen. Zij hebben soms partijen afgekeurde groenten en fruit over die je kunt kopen. 

Afgekeurde groenten en fruit kun je namelijk nog prima eten. Bovendien vragen groentehandelaren meestal niet zoveel geld hiervoor. Soms kun je ook op de markt afgekeurde groenten en fruit kopen.

Geld besparen op groenten conclusie 

Dat groenten en fruit gezond zijn weet iedereen. En nu weet je ook dat het helemaal niet duur hoeft te zijn! Dus probeer eens een nieuwe soort groente, zoek een lekker recept en vervang dat stukje vlees door een heerlijk groente soepje of vegetarische pasta.

Of je het nu doet voor het milieu, je gezondheid of je portemonnee. Groenten zijn de uitkomst! 

Wouter

Al 20 jaar lang is het mijn hobby om geld te besparen. In mijn blog deel ik tips om zelf geld te besparen op boodschappen, vakanties en nog veel meer. Als je leert hoe leuk het is om geld te besparen dan wil je alleen maar meer.

Recent Content